România participă, cu proiectul PRISPA, pentru prima dată, la concursul Solar Decathlon Europe, competiție internațională, în cadrul căreia, studenții trebuie să construiască o casă prietenoasă cu mediul. În 2012, 30 de studenți ai facultăților din București, care sunt implicați în proiect, vor pleca la Madrid cu locuința ecologică, la care lucrează încă de pe acum.
În iunie 2010, echipa din București făcea primii pași pentru a se califica la competiția internațională Solar Decathlon Europe 2012. După opt luni de lucru la propunerea tehnică, în ianuarie 2011, echipa, care era compusă, la început, doar din câțiva studenți, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice și profesioniști, s-a calificat în etapa finală a competiției.
În prezent, pentru realizarea casei Prispa sunt implicaţi circa 50 de studenți, din mai multe facultăți din București.
Cum va arăta casa Prispa
Casa românească, ce va ajunge la Madrid, va avea o amprentă la sol de 100 de metri pătrați, un singur nivel, cu posibilitatea de mansardare. Locuința va avea două camere, baie, bucătărie și spațiu de depozitare, va fi complet mobilată și utilată și va putea fi extinsă fără ca structura de rezistență să fie afectată. Printre tehnologiile ecologice folosite pentru această casă se numără panourile solare, amplasate pe mai bine de jumătate din suprafața acoperișului, celulele fotovoltaice, parcarea pentru biciclete, reciclarea apei gri, folosirea unor materiale de construcții tradiționale, integrate în acest concept nou. Casei nu-i va lipsi prispa, element specific arhitecturii autohtone, care a generat și numele proiectului cu care va participa România, în 2012, la Solar Decathlon Europe.
Studenții vor ca, pentru construcția casei Prispa, să se încadreze într-un buget de maxim 70.000 de euro astfel încât acest imobil să fie accesibil și celor cu venituri medii. Pentru a participa la competiția Solar Decathlon, tinerii trebuie să găsească și fondurile necesare acestui proiect.
Sursa: b365.realitatea.net